Ingezonden: Harde Surinaamse cijfers geven aan dat mondneuskapjes niet werken

Minister Ramadhin voorspelt een derde golf indien de mondneuskap verplichting geschorst dan wel opgeheven wordt. Deze uitspraak motiveerde me om na te gaan wat de impact van het dragen van een mondneuskap de vijf maanden  vóór en de vijf maanden na de verplichting is geweest. Op 10 augustus 2020 ( de dag van de verplichting) waren in totaal 2.489 personen in Suriname geïnfecteerd, waarvan 30 personen zijn overleden. Op 10 januari 2021 (vijf maanden later) was het totaal aantal geïnfecteerden toegenomen tot 7.008, waarvan 133 personen kwamen te overleden.

Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat na de mondkapverplichting niet minder dan 4.519 personen geïnfecteerd raakten waarvan 103 stierven. Dus veel meer dan vóór de mondneuskapverplichting. Dus indien er sprake is van een golf dan is het juist ontstaan nadat de overhead de mondneuskap verplichting heeft ingesteld.

In het studieboek van de Jeugd Tandverzorgingn(JTV) “Infectiepreventie van A tot Z”, geschreven door D.M.Voet, kan krijgt u een beeld voor de infecties juist toeneemt:

Bij elke behandeling moet een mond-neusmasker worden gedragen om de lucht goed te kunnen filteren. Door het ademvocht aan de ene kant en het vocht van de aërsol aan de andere kant wordt het masker vrij snel vochtig. Aan een nat masker kunnen makkelijk bacteriën blijven kennen. Naarmate het masker vochtiger wordt, zal de ingeademde lucht steeds meer bacterën bevatten. De kans op het binnenkrijgen van bacteriën neemt dus toe.

De beschermde werking van een masker is voor het behandel in een droge omgeving na een uur in ieder geval onvoldoende. In de natte omgeving van een aërsol is dat dus veel korter “.

Het studieboek geeft het volgende verder aan:

Op de afbeeldingen van de “Verfsessie”” aan het begin van dit hoofdstuk wordt duidelijk dat een masker altijd besmet zal zijn, tenzij het beslist niet wordt aangeraakt tijdens de behandeling en het masker bovendien pas wordt afgedaan nadat de handschoenen zijn uitgetrokken of op zijn minst zijn gedesïnfecteerd

Het is echter nauwelijks voor te stellen dat dit bij normaal gebruik van het masker tijdens een behandeling mogelijk is. Stel jezelf maar eens de volgende vragen:

  • Kun je werkelijk van het masker afblijven gedurende de hele behandeling?
  • Spreek je tijdens de behandeling de patiënt altijd aan met het masker op of schuif je het uit beleefheid (of verstaanbaarheid) toch even onder je kin?

Wanneer je er niet absoluut zeker van bent dat je het masker nooit met je vieze handen aanraakt, is het dan ook dringend gewenst bij elke patiënt een schoon masker te dragen.

Alle moeite die wordt gedaan voor desinfectie en sterilisatie van instrumenten wordt volledig teniet gedaan als mond-neusmasker niet bij elke patiënt vervangen worden.

De omstandigheden op het vieze mondneusmasker vormen een der mate goede voedingsbodem voor micro-organismen die door aanraking erop beland zijn, dat ze springlevend en wel, in veel grotere aantallen (door hun groei op die paradijselijke plek: warm en vochtig bij de volgende patiënt de mond in getransporteerd worden nadat de behandelaar met zijn schone handschoenen het vieze mondneusmasker weer heeft opgedaan’

Vorenstaande leert ons dat bij het aanraken van de mondneusmasker wij zelf deze besmetten. Bovendien is het ondenkbaar dat iemand urenlang met een mondneuskap kan functioneren zonder deze te hebben aangeraakt. De enige conclusive die hieruit getrokken kan worden is: mondneuskapjes niet werken.

Dhr. Ricky Stutgard M.Sc.

Peiling:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: